Gemeente staat voor grote bezuinigingstaakstelling

Externe projectleider aangetrokken om klus mee te klaren

"We staan voor een zware bezuinigingsoperatie”.

Dat waren de woorden van burgemeester Harrie Tuerlings afgelopen dinsdag (26-6-2012) aan het slot van de werkbijeenkomst voor raads- en commissieleden van de gemeente Reusel-De Mierden.

Dat het een zware operatie gaat worden blijkt ook wel uit het feit dat de Gemeente een externe projectleider heeft aangetrokken om deze klus mee te klaren.

In de werkbijeenkomst gaf deze projectleider, Ward van Miltenburg, een presentatie over de aanpak van deze bezuinigingsoperatie.

Het komt er op neer dat de programmabegroting wordt doorgenomen en waarbij telkens de vragen worden gesteld,

- Wat willen we bereiken

- Hoe doen we dit nu

- En kan dit op een andere manier

En al die “het op een andere manier doen inzichten” zullen uiteindelijk 1 ½ tot misschien wel 2 miljoen moeten opleveren, want het precieze bedrag om de begroting sluitend te krijgen is niet bekend.

De bedoeling is dat uiteindelijk de begroting, die op 6 november 2012 ter goedkeuring aan de raad zal worden voorgelegd, hierop is getoetst en aangepast. Nee, het zal duidelijk niet om "kruimels" gaan of in een fraai woord "de Kaasschaaf methode"

Nee, de ingrepen zullen veel groter zijn.

De zeer ervaren Van Miltenburg, adviseur Financiën en Bedrijfsvoering van BMC, toont met enkele voorbeelden aan waar bv aan gedacht kan worden:

Bij het verlenen van een gebruikersvergunning door de gemeente zijn minimaal twee taken van diensten actief nl.

-Bouwen en wonen

-en de brandweer

Veel activiteiten, inspanningen en middelen(geld) gaan er inzitten om in het kader van preventie te kijken of de aanvraag van de gebruikersvergunning verleend kan worden.

Natuurlijk zit hier het aspect Veiligheid aan gekoppeld.

“Een parallel is dan snel getrokken naar bv verkeersveiligheid” vervolgd de projectleider. "Een eigenaar van een auto moet deze na 3 jaar een APK keuring laten ondergaan. Dus de eigenaar is zelf verantwoordelijk voor de verkeersveiligheid"

"En bij het verstrekken van een gebruikersvergunning zou deze switch ook gemaakt kunnen worden waardoor de lokale overheid niet meer primair verantwoordelijk is voor het aspect veiligheid maar de gebruiker zelf."

"Hierdoor zal er minder ambtelijke inzet nodig zijn voor het afgeven van een gebruikersvergunning, wat uiteindelijk een besparing zal opleveren en het aan de eigenaar is om aan te tonen dat het pand waarvoor hij de vergunning aanvraagt veilig is"

Een duidelijk voorbeeld, en zo worden er meer voorbeelden te berde gebracht zoals bv bestemmingsplannen randvoorwaardelijk gaan vaststellen en het onderhoud van openbare ruimte door inwoners laten verrichten.

In september 2012 volgt een nieuwe bijeenkomst voor de raad waarbij de eerste resultaten zullen worden besproken. Ook zullen de inwoners en dorpsraden nauw worden betrokken bij deze operatie. Burgemeester Tuerlings gaat zich nog beraden op welke manier dit zal plaatsvinden.