Lies Stokkermans(82) uit Lage Mierde gestart met  voorbereidingen voor het maken van kunstwerk

Raad beslist in oktober over historische religieuze route in Reusel-De Mierden

Lies Stokkermans

Lies Stokkermans


"Ik wou da ik een paor jaor ouder was
dan kon ik zien wa ik heb gemaokt"

Dat zijn de letterlijke woorden van de 82 jarige Lies Stokkermans.


De kunstenares uit Lage Mierde  heeft namelijk opdracht gekregen om een concept kunstwerk te gaan vervaardigen dat deel moet gaan uitmaken van een nieuwe historische religieuze route in Reusel-De Mierden. 
Overigens wil Lies het liefst niet met kunstenares worden aangesproken. "Ik blijf gewoon Lies den Boi"

De beoogde (fiets)route zal langs historische plaatsen voeren in de gemeente waarbij oorspronkelijk op zes plaatsen kunstwerken zouden worden geplaatst gemaakt door plaatselijke kunstenaars en daarnaast zouden op een vijftiental plaatsen informatieborden worden geplaatst bij historische plekken zoals het voormalige fratersklooster aan de Schoolstraat in Reusel of de Pastorie aan de Stad in Hooge Mierde.

Of en wanneer de route er gaat komen zal afhangen van het gemeentebestuur, want toen de plannen enkele jaren gesmeed werden door de heemkundekringen en de werkgroep beeldende kunst en cultuur van Reusel-De Mierden, was de financiele situatie een stuk rooskleuriger.


Toch is in afwachting van de beslissing van het gemeentebestuur aan Lies al groen licht gegeven om te morgen starten met de voorbereidingen van het maken van haar schuurkerk. Deze beslissing had in ieder geval ook een breed draagvlak aldus voorzitster Willemien Veldhoven van de werkgroep.

Zou uiteindelijk de gemeenteraad in oktober het voorstel voor deze route gaan afwijzen, dan gaan we door middel van het zoeken van sponsoren toch het geld bij elkaar sprokkelen om er voor te zorgen dat het kunstwerk van Lies er kan gaan komen, los van de religieuse route aldus Willemien.


De beoogde zes kunstwerken zijn inmiddels al teruggebracht naar drie op verzoek van het college, om zo ook de kosten wat te drukken 

Kunstwerk Lies Stokkermans Kerkgangers

U ziet op bovenstaande foto het eerste ontwerp wat uiteindelijk geplaatst zal worden aan de open ruimte ter hoogte van  Hoosemansstraat 3 - 5 in Lage Mierde.
Het kunstwerk verbeeldt katholieken kerkgangers in de periode 1648 tot aan de Franse tijd. Zij oefenden hun geloof uit in schuren die omgevormd waren tot gebedshuizen.

Lies is erg blij dat ze nu aan de slag kan met de voorbereidingen. 

Overigens is Lies pas op haar 60 e de richting van de kunst ingegaan. Met haar dochter schreef ze in voor een cursus in de  Werkwinckel in Hilvarenbeek en startte met een maken van poppen (o.a. clowns en Pierrots) van klei en stof. Later ging dat over in het maken van eigen kunstwerken van klei waarvan nog veel terug te zien is in haar eigen huis en tuin.

Lies Stokkermans

Het fraaie schaakbord door Lies gemaakt

Overigens zit ze nog steeds op cursus bij de Werkwinckel "al is het alleen al maar voor de gezelligheid", aldus de goedlachse mierds.

Overigens is dit niet de enige hobby waar Lies zich zoal mee bezig houdt. Muziek spreekt haar ook erg aan. Vanaf haar 12 e speelt ze al accordeon. Ze is daar per toeval aan begonnen, want met Sinterklaas kreeg Lies een pop in haar schoen en de overbuurvrouw Cor v Limpt een papieren accordeon. Lies gaf niks om de pop en de overbuurvrouw niks om haar accordeon, dus werd er geruild.

Ze kreeg snel muziekles van Oom Theo met een appel herinnert Lies zich nog als de dag van gisteren. "De Appel was een hele muzieknoot, daarna sneed hij hem doormidden en dat was dan een halve noot en die werd weer doorgesneden waardoor het een kwartnoot werd.  Uiteindelijk leerde ik zo het notenschrift en op het einde van de les aten we de appel nog lekker op, grapt Lies.

Lies wilde in haar jeugd ook naar het conservatorium maar dat was er thuis niet bij. Door de passie voor muziek speelde ze vanaf haar 17 e al vaak op bruiloften en feestjes. Haar enige zus Anneke ging dan vaak met haar mee en samen hadden ze veel plezier.

In het begin waren het dan vaak serieuzere liedjes zoals het Ave Maria maar al snel werd overgeschakeld op het lichter repertoire zoals: En dette we toffe jongens zijn en zeemansliedjes. In ieder geval concludeert Lies dat muziek de mensen trekt, want na elke bruiloft of feest kon Lies er wel met één of twee mee naar buiten als ze dat gewild had, maar door haar opvoeding liet ze dat wel achterwege.


Nog steeds bezoekt Lies maandelijks de accordeon middagen in Reusel en Bladel. Aan het spelen op de accordeon werd later ook het orgel aan toegevoegd en begeleidt ze nog steeds tijdens de heilige mis in Mariahof in Reusel het bejaardenkoor.

Lies Stokkermans

Na het overlijden van haar man Tijn, zeven jaar geleden, heeft ze nog een piano aangeschaft. "Hij had er al vaker op aangedrongen dat ik ook een piano moest kopen, want hij zag dat ik ontzettend veel van deze muziek kon genieten. Toch kwam het er maar niet van. Ik zie de aanschaf van de piano nu ook als eerbetoon aan mijn overleden man" aldus Lies