Informatiemiddag verandering in de zorg druk bezocht

veel vragen medewerkerz loket A tot Z, RSZK, GOW en huisarts Dr. De Miranda

kbo reusel

welkomstwoord van Jan v Limpt met op de achtergrond (foto) de medewerkers van het loket van A tot Z


Donderdag 6 december 2012 organiseerde de KBO Reusel in samenwerking met de Stichting Gezondheidszorg Kempenland een informatiemiddag over de veranderingen in de zorg.
Door de kabinetsplannen zullen er vanaf 1 januari 2013 al plannen worden doorgevoerd, oals bv de indicatie van extramurale begeleiding die van de AWBZ naar de WMO gaat. U kunt dan denken aan bv dagbesteding (zorgboerderij) en het daarbij horende vervoer.
 
Reden om de meeste actuele informatie tijdens een informatiebijeenkomst aan belangstellenden uit een te zetten.

Maar liefst 180 bezoekers waren op deze middag aanwezig. Zij kregen informatie van Mientje Theuws van het loket van A tot Z over o.a. de begeleiding waar ze zorgvuldig mee om zullen gaan en het inzetten van hulp (vrijwilligers) voor het ondersteunen van cliënten in de thuissituatie omdat de indicatie voor een toewijzing voor wonen in een verzorgingshuis ook zal worden aangescherpt.

Natuurlijk zal ook een ketenpartner als RSZK en Zuidzorg hier mee te maken krijgen. Kamers op Mariahof, om maar een voorbeeld te geven, zouden leeg kunnen komen staan.
Rob Slegers van RSZK geeft als voorbeeld woonzorgcentrum de Wiekenborg in Eersel, waar na jaren van leegstand nu een verbouwing heeft plaatsgevonden en er 44 serviceappartementen zijn gerealiseerd die verhuurd worden.

Ook zal de wijkverpleegkundige(wijkzuster) weer terug in het straatbeeld komen als aanspreekpunt.

Maria v Engelen van GOW-Welzijnswerk geeft de aanwezigen informatie over de vrijwillige Thuiszorg.
Zij bieden gratis hulp ter ondersteuning van mantelzorgers die zorgen voor thuiswonenden zoals bv dementerende of chronisch zieken partners of ouders, mensen met lichamelijke beperking of mensen die thuis willen sterven. U moet dan denken aan een uurtje Koffie drinken, of spelletje doen om mantelzorger te onlasten

loopfiets
Deze middag, met veel theoretische informatie, krijgt hierna een praktische draai door de demonstratie van de loopfiets van Digna Cusell uit Lage Mierde. Deze fiets die zij zelf gebruikt kan zelfs vanuit de aanvullende verzekering worden verstrekt door de ziektekostenverzekeraar.

Natuurlijk werd de fiets in de pauze door menig persoon uitgeprobeerd.



Na de pauze sloot huisarts Dr De Miranda zich bij de sprekers aan om tijdens het vragenuurtje de velen vragen van de aanwezigen mee te beantwoorden.


De boodschap die na deze bijeenkomst duidelijk naar voren kwam is dat er in de toekomst een manier zal ontstaan van ANDERS DENKEN

- meer eigen verantwoordelijkheid voor zelfredzaamheid met de inzet van het eigen netwerk en het sociale netwerk versterken.
- meer thuiszorg en lokale welzijnsactiviteiten ontwikkelen

loopfiets