Uniek woonconcept "Eigen Huys" in Reusel

Eigen Huys Reusel

foto (96 dpi): vlnr de Heer Van de Wouw, de heer Leermakers en de heer Antonis ondertekenen de intentieovereenkomst.

Op maandag 31 augustus 2015 hebben Stichting Bij Ons, Amarant en de gemeente Reusel-De Mierden een intentieovereenkomst getekend om te komen tot de bouw van 10 appartementen. 

Aan De Speelman in Reusel komen tien zorgappartementen voor jong volwassenen met autisme of een verstandelijke beperking. Zorginstelling Amarant, Stichting Bij Ons en de gemeente Reusel-De Mierden ondertekende vandaag een intentieverklaring om dit zorgconcept te realiseren.


Woningstichting de Zaligheden realiseert de bouw, deze staat gepland voor 2016. Volgens wethouder Toon Antonis gaat het om een zorgconcept dat: “Uniek is in Nederland. Deze zorg valt tegenwoordig onder de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het gaat erom dat jongvolwassenen met autisme of een verstandelijke beperking in onze gemeente graag zelfstandig willen wonen en mee kunnen doen in het leven van alledag. Het zijn mensen uit onze eigen gemeente met een woonwens.” Voor deze vorm van wonen en zorg slaan de ouders, de zorginstelling en de gemeente de handen
ineen. Samen realiseren zij het concept Eigen Huys. “Het is belangrijk om elkaar bij zo’n nieuw proces goed vast te houden”, aldus Antonis.

Eigen Huys

 Het concept Eigen Huys is ontwikkeld door zorginstelling Amarant. De Stichting Bij Ons, die bestaat uit ouders en belangenbehartigers voor mensen met een beperking, heeft dit concept gekozen om de huisvesting in Reusel te realiseren. Familie en bewoners organiseren gezamenlijk de zorg en Amarant levert die. Volgens Jan van de Wouw van Amarant heeft deze aanpak veel voordelen. “Zo kunnen mensen met een beperking zelfstandig wonen en zoveel mogelijk zelf bepalen. Samen vormen ze hun eigen sociale groep, ondersteund door familie en, waar nodig, begeleid vanuit Amarant. Daarbij benutten zij zoveel mogelijk hun eigen mogelijkheden.”

Zelfstandigheid

 Stichting Bij Ons is erg gelukkig met de realisatie van de woningen. Voorzitter Michel Leermakers: “Dat er woningen gerealiseerd worden voor mensen met een beperking, in de buurt, met ondersteuning van de familie, de zorggroep en de gemeente is fantastisch. In Reusel zijn wij de eersten. Maar eigenlijk zou het overal mogelijk moeten zijn. Hopelijk zien we dat in de toekomst ook meer en meer gebeuren.”

 Aan bovenstaand bericht kunnen geen rechten worden ontleend.