Raad Reusel-De Mierden buigt zich op 7 februari over bestuurlijke toekomst 

foto :(lage resolutie) de keuzemogelijkheid tijdens de inwonersbijeenkomst 

Op dinsdag 7 februari 2017 vergadert de raad over de bestuurlijke toekomst van Reusel-De Mierden. Er zijn meningen en reacties in twee bijeenkomsten opgehaald en is een digitale inwonerspeiling gehouden. Het resultaat daarvan is dat de ondernemers, het maatschappelijk middenveld en de inwoners van Reusel-De Mierden open staan voor bestuurlijke samengaan met andere gemeenten in de Kempen. Er zijn wel wat voorbehouden gemaakt maar de richting was duidelijk. Het is nu aan de raad om hierover tijdens de raadsvergadering over te spreken.

Samen met de provincie vindt het gemeentebestuur van Reusel–De Mierden het van belang om reacties over de bestuurlijke toekomst van deze gemeente bij een brede groep mensen op te halen.

Digitale inwonerspeiling

Tussen 18 januari en 31 januari 2017 hebben de inwoners de mogelijkheid gehad om deel te nemen aan een digitale inwonerspeiling. Van deze mogelijkheid hebben meer dan 400 inwoners gebruik gemaakt. Meer dan 90% hecht een grote waarde aan een professionele gemeente die met de inwoners samenwerkt. Ruim 70% meent dat er ten minste een ambtelijke fusie moet komen en meer dan 50% vindt zelfs dat de gemeente bestuurlijk moet fuseren. Zie voor o.a.  de uitslagen inwonerspanel, rapportage en resultaten bijeenkomsten etc: https://secure.reuseldemierden.nl/inwoners-en-ondernemers/bestuurlijke-toekomst-reusel-de-mierden_43085/ klik hier

Bijeenkomst organisaties en ondernemers

Op 17 januari is een bijeenkomst geweest met organisaties. Dit waren vertegenwoordigers uit: het onderwijs, de dorpsraden, de zorg, de ouderenorganisaties en het bedrijfsleven. Zij erkennen dat de gemeente vele opgaven heeft (ook regionaal). Denk aan het leefbaar houden van de dorpen, de bereikbaarheid en het aanbrengen van balans tussen economie, natuur en recreatie. In het aanpakken van die opgaven spelen inwoners, organisaties en gemeente allemaal een rol. Er wordt in dit kader veel van de gemeente verwacht.

De organisaties vinden dat de gemeente Reusel-De Mierden de verwachtingen niet altijd (meer) waar kan maken. Veel organisaties adviseren het gemeentebestuur dan ook een bestuurlijke fusie aan te gaan. Dit houdt in het vormen van één gemeente (in de Kempen). Advies is ook er snel mee aan de slag te gaan. Aandachtspunten die zij meegaven voor de raad zijn:

-       houd zicht op kleinschalige opgaven in de dorpen;

-       blijf als organisatie en bestuur nabij (blijf betrokken).

 

Bijeenkomst inwoners

De inwoners hebben in goede sfeer aan het gesprek op 25 januari deelgenomen. Zij kregen achtergrondinformatie en de actuele stand van zaken voorgeschoteld. Verder spraken zij over de opties voor de bestuurlijke toekomst en benoemden zij eventuele aandachts- en zorgpunten hierbij.

Op de vraag hoe het nu verder moet gaan, stemt het overgrote deel van de aanwezige inwoners voor de bestuurlijke fusie. Wel wordt meegegeven:

-       ga vooral uit van eigen kracht en doelstellingen;

-       blijf naar burgers toe komen;

-       houd (meer) rekening met de dorpsraden;

-       kijk goed over de grenzen heen.

Hoe nu verder?

-       De raad spreekt op 7 februari zich uit over de resultaten van de bewonersavond, van de avond met de organisaties en van de online peiling;

-       De gemeenteraad wordt gevraagd een opdracht aan het college te geven een visie over de bestuurlijke toekomst te maken;

-       De provincie wordt hierover geïnformeerd.

Jetty Eugster, waarnemend  burgemeester van Reusel-De Mierden:

“Er moeten nog veel stappen worden gezet voordat er daadwerkelijk verandering bij de gemeente waarneembaar is. Deze avonden hebben daar een belangrijke bijdrage aan geleverd.”

(Veer)Krachtig Bestuur

De provincie is in 2011 in Brabant het project (Veer)Krachtig Bestuur gestart. Het doel van dit het project is dat gemeenten, in samenspraak met de bevolking en andere spelers, tot een goede visie komen hoe samenwerking (of een fusie) met andere overheden er uit moet zien om de maatschappelijke opgaven duurzaam aan te kunnen.

Wat men als beste oplossing ziet, is afhankelijk van de situatie en het gebied.

 

 

Aan bovenstaand bericht kunnen geen rechten worden ontleend.