Startsein project duofietsen Reusel-De Mierden

beeld (lage resolutie): Mw. van der Leegte en Ad v Limpt na het startsein

Op vrijdag 5 april 2019 werd het startsein gegeven van het project 'Duofietsen' Reusel-De Mierden. Dit gebeurde door een proefrit op een duofiets door initiatiefnemer Ad van Limpt en Mw van der Leegte namens VDL foundation, een stichting die initiatieven ondersteunt op het gebied van zorg en welzijn.

deze happening vond plaats in Pannenkoekherberg de Hollandershoeve in Reusel 

De Stichting Duofietsen Reusel-de Mierden (Ad van Limpt, Karin Adriaans, Bert Mollen en Jan Hendrikx) heeft het voor elkaar gekregen, dankzij financiële ondersteuning van o.a. de Gemeente Reusel-de Mierden, Coöperatiefonds Rabobank, VDL foundation en Kansfonds Geven om een ander, om 4 duo-fietsen en 1 rolstoelfiets aan te schaffen.

Tijdens deze middag, die werd gepresenteerd door Nicole Leijen, werd in vogelvlucht de totstandkoming van het project te berde gebracht.

Een woordje door initiatiefnemer Ad van Limpt, aandacht voor de sponsoren, een woordje door wethouder Maarten Maas, en een woordje van een fietsvrijwilliger (Dhr Schellens) en gast (Wilma van Laarhoven).

Buiten werden na het oficiële gedeelte de fietsen uitvoerig uitgeprobeerd door de vele aanwezigen.

De Stichting Duofietsen Reusel-De Mierden heeft als doel om een bijdrage te leveren aan het sociaal klimaat in Reusel en omgeving. Door het organiseren van activiteiten met behulp van vrijwilligers gericht op ontmoeting, sociale activering en bestrijding van eenzaamheid wil de stichting dit doel bereiken. Het project stelt zowel ouderen als jongeren met een lichamelijke (en/of verstandelijke) beperking die graag fietsen, maar dit zelfstandig niet meer kunnen in de gelegenheid om met een vrijwilliger samen te fietsen op een duo-fiets met trapondersteuning. Op deze wijze kan het sociale isolement worden voorkomen of worden doorbroken. (foto Dhr en Mw van der Leegte)

Stichting Duofietsen Reusel-De Mierden heeft geen winstoogmerk. De stichting genereert haar inkomsten uit: de opbrengst van activiteiten georganiseerd door de stichting, vrijwillige bijdragen, schenkingen, legaten, subsidies en overige baten. Per 13 december heeft de stichting de ANBI status (Algemeen Nut Beogende Instellingen) toegekend gekregen door de belastingdienst.

Een duo-fiets is een fiets met drie wielen waar met twee personen samen mee kan worden gefietst. De deelnemer en de vrijwilliger zitten naast elkaar en hebben zo een optimaal contact met elkaar om te kunnen communiceren. De vrijwilliger is de bestuurder.

Via de optionele schakelbare vrijloop kan de bijrijder bepalen of en hoe deze meefietst. Met de vrijloopnaaf kan de hoofdbestuurder de manier van meefietsen van de bijrijder instellen. De vrijloopnaaf heeft drie standen:

  • -De pedalen van de bijrijder bewegen mee met de pedalen van de hoofdbestuurder. De bijrijder moet meefietsen.
  • -De pedalen van de bijrijder bewegen onafhankelijk van de pedalen van de hoofdbestuurder.
  • -De pedalen draaien vrij en de bijrijder kan maar hoeft niet mee te fietsen. 

Al onze fietsen die we aan geschaft hebben zijn uitgerust met een elektrische trapondersteuning waardoor het meetrappen van de deelnemer wel mogelijk is, doch niet meer noodzakelijk.

We hebben ook de beschikking over een rolstoelfiets waarbij de gast in een rolstoel plaatsneemt. De rolstoelfiets is deelbaar in twee delen. Het ene deel is de rolstoel en het andere deel is een halve fiets. De rolstoel kan afgekoppeld worden, zodat de gast niet uit de rolstoel hoeft bij een terrasbezoek of een tussenstop.

Degene die graag een keer mee wil gaan fietsen en die tot de doelgroep behoort kan zich nu al opgeven evenals vrijwilligers die zich in willen zitten voor dit project.

Dit kan via de website van de stichting: www.duofietsenreusel.nl of een mailtje te sturen aan a.limpt43@upcmail.nl

 

Vanaf 8 april worden de fietstochten ingepland. De vrijwilliger gaat zijn gast thuis ophalen en komt dan naar een afgesproken plaats, waar men samen met de andere duo-fietsers een fietstocht maakt van ongeveer 4 uur met onderweg minimaal één tussenstop. Er wordt altijd in groepsverband gereden. Met hoeveel is afhankelijk van het aantal aanmeldingen.

 

Aan bovenstaand bericht kunnen geen rechten worden ontleend.