Wijkverpleegkundige weer terug in drie kleine kernen (HoLaHu)

Antonis: De wijkzuster van weleer is weer terug

Jeanne Sleddens en Hanneke Slegtenhorst

Jeanne Sleddens(l) en Hanneke Slegtenhorst

Op maandag 8 april 2013 werden in Zorgcentrum Lindenhof in Lage Mierde voorafgaand aan het ketenoverleg de twee nieuwe wijkverpleegkundige voorgesteld aan de leden van de werkgroepen Zorg en Welzijn van de kleine kernen Hooge- en Lage Mierde en Hulsel door voorzitter Toon Antonis. (foto)

Toon AntonisHet zijn Jeanne Sleddens (RSZK) en Hanneke Slegtenhorst (Zuidzorg).

Jeanne (49), woonachtig in Hapert,  gaat met haar collega Hanneke(41) uit Hooge Mierde het gezicht worden van de dorpen Hooge Mierde, Hulsel en Lage Mierde waar inwoners en medewerkers van de werkgroepen Zorg en Welzijn met hun vragen terecht kunnen om het voorzieningen niveau, met de professionele organisaties, zo in te richten dat de inwoners zo lang mogelijk kunnen blijven wonen in de eigen thuissituaties met zorg op maat daar waar noodzakelijk.

Eigenlijk komt de wijkzuster van weleer weer terug

De realisatie heeft uiteindelijk toch nog veel voeten in de aarde gehad maar gelukkig kunnen ze nu eindelijk aan de slag, mede door steun van uit het IDOP (integraal dorps ontwikkelings plan) proces waar de werkgroep van Hooge Mierde destijds gekozen hebben voor een houdbaar en duurzaam maatschappelijk steunsysteem.

Jeanne SleddensGezien de ontwikkelingen in zorgland Nederland; minder financiën, het onder druk staan van voorzieningen, hervormingen AWBZ, inrichting Wmo, meer eigen verantwoordelijkheid en het inzetten van de eigen kracht en een beroep doen op het zelf organiserend vermogen van een gemeenschap wilde de werkgroep van Hooge Mierde lokaal een realistisch voorzieningen niveau (pallet van welzijn, zorg en dienstverlening) voor en door de inwoners en in nauwe samenwerking met andere partijen.

Dit paste geheel in het gedachte goed van de kanteling en de verantwoordelijkheidsladder. 


Binnen het steunsysteem moeten de inwoners hun vraag aangaande informatie/ advies/ zorg/ ondersteuning/ welzijn/ dienstverlening kunnen neerleggen en een antwoord krijgen. Een maatschappelijk steunsysteem is een samenwerkingsverband van professionele en niet professionele organisaties wat intens samenwerkt om al deze vragen te kunnen beantwoorden.Hanneke Slegtenhorst

 De werkgroepen Zorg en Welzijn van Lage Mierde en Hulsel zijn in een vroeg stadium samen met Hooge Mierde opgetrokken omdat zij in het iDOP dezelfde doelstellingen hadden staan.

Binnen het steunsysteem werken veel organisaties samen en moeten de zorgvragen op een goede wijze hun weg vinden binnen het steunsysteem. Signalen moeten centraal neergelegd kunnen worden, zorgvragen moeten goed geanalyseerd worden (de vraag achter de vraag) afstemming en coördinatie moet plaats vinden. Deze functionaris (wijkverpleegkundige) moet herkenbaar zijn voor de inwoners, het informele sociale netwerk en andere organisaties kennen en makkelijk te bereiken zijn en daarom wordt deze functionaris ook wel de Zichtbare Schakel genoemd.

De organisaties RSZK en Zuidzorg, in de personen van Jeanne Sleddens en Hanneke Slegtenhorst, gaan deze functie van “zichtbare schakel” vervullen.