Dodenherdenking met kranslegging op het kerkplein

dodenherdenking in  Reusel-De Mierden

Op zaterdag 4 mei 2013 werden aansluitend aan een gebedsdienst in de kerk de gevallene herdacht van de 2 e wereldoorlog.  Nadat de laatste fraaie klanken van het koor Myrtha Musica zwegen werden door Marinthe v Dooren uit Lage Mierde en Emma Lee Cotton uit Hulsel twee gedichten voorgelezen.

dodenherdenking Reusel-De MierdenGedicht Emma Lee

Wat een wrede wereld waar we in leven, was het maar zoals vroeger gebleven.

 Geen dode geen pijn, altijd met je familie zijn. Maar nog voordat je leeft gaat je familie ten strijde, geraakt door een bom, we moesten lijden.   

 Opoffering had hij voor het dorp gedaan, maar was daardoor zelf vergaan.Nooit had ik gedacht dat het zo ver zou gaan, de oorlog waardoor velen zijn doodgegaan.

Nu zijn wij allen hier, voor de herdenking, niet voor plezier. Onze helden zijn in de grootste strijd vergaan, nu hopen wij dat wij nooit meer zo'n erge tijd doorstaan.

------------- dodenherdenking Reusel-De Mierden

Gedicht Marinthe

Al jaren was er vrede, Maar toen kwam er oorlog, nog wel de 2e.

De oorlog duurde vreselijk lang,En alle mensen waren bang.

Het leven was toen pijnlijk en hard, veel mensen zouden willen, een nieuwe start.

Knallen klonken keer op keer, Gelukkig hoeft dat in Nederland nu niet meer.

Veel mensen zijn omgekomen, Daarom zijn we vandaag bij elkaar gekomen.

We herdenken hier de duizenden mensen. Allen hadden nog vele wensen.

Helaas zijn die niet uitgekomen, die miljoenen dromen.

Gelukkig was 68 jaar geleden in Nederland de laatste knal.

We hopen dat dit nooit meer gebeuren zal.

-------------

Na de twee minuten stilte vanaf klokslag 8 uur werd er door Burgemeester Tuerlings en de oudstrijders Peer Vrijsen en Kees Duchêne een krans gelegd bij het herdenkingsmonument op het kerkplein.

Fanfare ONA uit Lage Mierde speelde hierna het Wilhelmus waarna Burgemeester Tuerlings een toespraak hield.  Hierna werden er door 21 scholieren van de basisscholen een witte roos gelegd bij het monument ter gedachtenis aan de 21 omgekomen burgerslachtoffers uit Reusel-De Mierden

Op het kerkhof werden er bloemen neergelegd bij de graven van de zeven omgekomen soldaten door leden van het St Jorisgilde en werd de Last Post gespeeld door Sjeng Hermans waarna een ieder nog de mogelijkheid kreeg langs deze graven te lopen.

In het gemeentehuis was er voor de aanwezigen tot slot nog de mogelijkheid voor het nuttigen van een kop koffie en het bezichtigen van de werkstukken van de leerlingen van de zes basisscholen.

De fraaiste exemplaren werden door burgemeester Tuerlings beloond met een cadeaubon

Meer foto's  klik hier

dodenherdenking Reusel-De Mierden